Missa de Pelegrins
La Torre de Claramunt

La Torre Alta (08789 La Torre de Claramunt)
    Església de Sant Joan de La Torre (C/Castell s/n 08789 La Torre de Claramunt)

XV-XXI
    Raquel Valdenebro Manrique

Aquesta tradició religiosa explica com el dia de Sant Joan a les 8h del matí es celebrava tradicionalment una missa multitudinària on era tradicional que els veïns dels pobles dels voltant (la Pobla de Caramunt, Carme, Capellades, Orpí, etc) hi assistissin. Tradicionalment, aquell dia es deixava als feligresos i assistents pujar al cambril de l'església i besar el sant. Aquesta missa tenia el caràcter d'aplec, degut a l'assistència de persones de pobles dels voltants. Desprès començava la festa major del poble i al migda es feia la missa oficial per a la resta de veïns del poble, a la qual ja no acudien els dels altres municipis. Actualment aquesta tradició es continua mantenint amb el nom de Missa de Peregrins, tot i que molt disminuïda en assistència.

Cal pensar que es tracta d'una tradició antiga que podria remuntar-se a finals de l'Edat Mitjana. Aquesta tradició era la única trobada que es feia al terme amb veïns d'altres termes i tenia un cert caràcter d'aplec.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.