Memorial 158
Olesa de Montserrat

Carrer de l'Hospital

XXI
    Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Fita commemorativa en record dels 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió. Es tracta d'un monòlit de ferro, de secció triangular, amb un text explicatiu. En una cara sobre el Memorial 158, i en una altra sobre l'antic hospital d'Olesa. Als peus del monòlit hi ha una llosa de marbre on es llegeix "Als defensors de la llibertat". Aquest element està situat al lloc que havia ocupat l'antic hospital d'Olesa, a l'angle format pels actuals carrers de Tetuan i Hospital, on van morir alguns d'aquests soldats.

El Memorial 158 va ser el fruit d'un projecte elaborat per l'Arxiu Parroquial d'Olesa, amb el suport de l'Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya, dins la campanya que es va portar a terme l'any 2008 per recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i les seves conseqüències. Coincidint amb la data de l'11 de setembre de 2008 es va realitzar un programa d'actes que va tenir com a element central una trobada de Miquelets, amb la participació dels grups de recreació històrica de Miquelets de Catalunya i dels trabucaires, així com la inauguració de la fita commemorativa.
    Durant la Guerra de Successió a Olesa no hi va haver cap combat, però la vila va ser un punt de rereguarda en el qual hi van prendre posicions diferents regiments de l'exèrcit austriacista per la protecció que oferia el castell i perquè era una vila closa i de difícil accés. Els fonaments del Memorial 158 es troben a l'Arxiu Parroquial d'Olesa, ja que a partir d'un buidatge de la documentació existent s'aconseguí quantificar les víctimes de la guerra, anotades al Llibre d'Òbits núm. 4. Els soldats austriacistes, que van morir entre 1706 i 1714, eren originaris d'Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya. Cal destacar el fet que 3 de les víctimes eren soldades alemanyes. Tots els cossos dels difunts van ser enterrats al fossar de l'església parroquial.

ROTA BOADA, Xavier (2009). Memorial 158. Olesa als defensors de la llibertat (1705-1714). Col·lecció Quaderns d'Olesa, 1, Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Arxiu Parroquial d'Olesa de Montserrat.