Mas Romaguera, Casa d'en Salvi Cases, Can Pere Xerraire o Cal Malcasat
Palafolls

    Maresme
    Casanons, 15
    Emplaçament
    Veïnat de Casanons

    Coordenades:

    41.683142794125
    2.7324441075325
    477732
    4614631
    Número de fitxa
    08155 - 112
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08154A002000010001UJ
    Autoria de la fitxa
    Àlvar Saez Puig

    Els Mas Romaguera ha sofert diferents reformes i ampliacions al llarg del temps, però encara es deixen entreveure alguns elements interessants, un portal de pedra amb llinda recta i alguna finestra de pedra.

    La casa conserva vinyes i elabora el vi tradicionalment, com s'havia fet fins no fa massa anys totes les masies del terme.

    L'edifici té la teulada a dues aigües. Amb el temps s'hi han anat afegint diferents cossos. El cos més alt té planta baixa, primera planta i golfes. Hi ha parts que trobem amb la façana arrebossada de ciment i parts en les quals es poden veure pedres o maons.

    Coneguda, també, com a can Romaguera, cognom dels actuals propietaris, i com a cal Malcasat.

    Segons el propietari, un avi seu que vivia a la casa sol, primer de masover i després com a propietari, es volia casar amb la seva àvia, i com que no ho va poder fer per falta de papers mentre es demanava una dispensa matrimonial, van viure junts sense passar per l'església, i una dona sola que vivia a una casa veïna ara desapareguda, a orient de cal Tap, els va posar el mot. Més antigament al registre d'habitatges de 1921 s'esmenta la casa com a can Pere Xerraire.

    Segons Salicrú (2018) la primera referència del mas és del 1788 quan és propietat del Pere Gibert i és coneguda com a Casa d'en Salvi Cases. El document ens diu que és una finca de tres quarteres que havia format part d'una de més gran on hi havia construït el mas Bosch. 

    El 1799 el fill d'en Pere, en Joan Gibert Fors, va fer capítols matrimonials amb la Teresa Soliva, de Tordera, filla d'en Miquel, vidu de Magdalena Lacor.

    Josep Gibert Fors va cedir la finca a la seva neboda Maria Caimel, muller de Benet Mates.

    Al primer padró, de 1861, apareix com a propietari del mas en Benet Mates, de Tordera, muller de Maria Caimel Gibert. Els Maters mai visqueren a la casa. Varen tenir diferents masovers fins a la seva venda. Els Romaguera seran uns dels masovers que acabaran comprant la finca.

    - BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc. 

    - SALICRÚ SISCART, Xavier (2018). Cases amb era i quintana: les masies de Palafolls i la seva gent, s. XIV-XX. Palafolls. Edicions del Roig.