Mas Roca
Palafolls

Veïnat de les Ferrereries

Àlvar Saez Puig

L'edifici té la façana principal pintada de blanc i la resta de parets sense pintar.

Presenta planta baixa i primer pis. La porta principal està al primer pis i s'hi accedeix per una escala que prové de la planta baixa. La teulada és a dues aigües. Hi ha diversos cossos afegits a l'edifici principal. Hi ha un espai circular que podria ser l'antiga era.

La casa ha sofert diverses transformacions, no manté el caràcter original.

Segons Salicrú (2018) la primera referència del mas és de 1854, quan el seu propietari, Salvador Crosas Surell, hipotecava la finca per 750 lliures, deute que va cancel·lar l'1-4-1859.

La finca, però, la tenim documentada anteriorment, quan Pau Croses, àlies Tió, i la seva dona Mariana Surell, capbrevava la finca que tenien com hereus de Joan Surell, pare de Marianna, que havia estat establert per Maria Torrent Jovanet vídua d'Antoni Jovanet Torrent, pagès del terme de Palafolls, segons acta notarial feta a la Vilanova el 15-5-1722, i que fou capbrevat davant el notari d'Hostalric per Jaume Torrent al 30-3-1681, que era propietari i senyor útil del mas Pellicer i Vives de la parròquia de Sant Genís.

En aquell moment no constava cap edificació o habitatge, igual que el 1788, quan Pere Tió Surell capbrevava la peça de terra de dues quarteres (que havia estat del mas Vives).

S'anomenava per primera vegada mas Roca als capítols matrimonials fets a Tordera el 1864 entre Emili Crosas Gibert i Francisca Montaner Torrent. Emili va dividir les propietats entre els seus fills, deixant a l'hereu, Pere Crosas Montaner, el mas Roca, el propietari de la nissaga que hi va anar a viure, anteriorment hi trobem documentades dues famílies de masovers, el 1866 la família Martori Parés i el 1880 els Prats Verdaguer.

El nom de la casa té el seu origen en una altra casa que tenien els Croses a la plaça de les Ferreries, que la va heretar l'altre fill, en Salvador Crosas Muntaner.

El 1936 la família Croses tenia un mosso vivint amb ells, els Moisès Rovira Pagès, de Sils.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.