Mas Joan
Rupit i Pruit

Pla de la Casassa - Pruit
    A la banda de ponent del pla de la Devesa, prop de la carretera C-153, km. 33,6

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i reformada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de llates i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a llevant. Totes les obertures són rectangulars, amb els emmarcaments bastits amb pedra. Algunes finestres tenen els ampits motllurats i d'altres estan protegides amb reixes de ferro i/o porticons de lamel·les de color verd. De la façana principal destaca un petit porxo adossat que protegeix el portal d'accés. Presenta una teulada de tres vessants sostingudes amb grans pilars bastits amb maons. De la façana de migdia destaca una finestra al pis amb la llinda gravada amb l'any 1787. La façana de ponent compta amb un gran porxo adossat cobert amb una terrassa al pis. Està format per una successió d'arcs rebaixats bastits amb pedra disposada a sardinell i disposada a mode de maons. Entre aquests arcs hi ha un parell de contraforts.

A la banda de tramuntana de la masia hi ha un volum aïllat que en origen corresponia a la masoveria. Presenta una planta irregular formada per diversos cossos adossats, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i està organitzat en un únic nivell. Presenta obertures rectangulars, algunes d'elles amb els ampits de pedra.

Ambdues construccions presenten els paraments arrebossats i pintats.

Altres noms relacionats amb l'edifici: Masjoan, la Gallinera.

En origen, el mas Joan era una masoveria de l'antic mas Llorà, situat a escassa distància del mateix. Segons la bibliografia consultada, una de les reformes efectuades a l'edifici està datada l'any 1932, tot i que aquesta dada no s'ha pogut contrastar. L'edifici fou deshabitat entre els anys 1951 i 1955. Alhora, la seva masoveria fou deshabitada entre els anys 1973 i 1975. En l'actualitat, ambdues construccions estan destinades a allotjament de turisme rural.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 393, 406, 453.