Mas Cirer
Rubió

Serra de Mas Cirer. Nord-oest de Rubió
    BV-1031 passat Pedrafita el primer a l’esquerre. Seguir pel camí i abans d’arribar a Mas Cirer

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Mas Cirer és un mas construït a finals del segle XIX, actualment construït de nou. Segons una llinda de finestra que es conserva, malgrat no trobar-se al seu lloc original, Mas Cirer data de 1885.  Davant el mas hi ha l’antiga masoveria, que conserva la seva fisonomia original. Es tracta d’una edificació construïda a partir de dos grans cossos, de planta rectangular i amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Consta d’una planta i d’un soterrani. Al volum principal se li adossar un segon volum ampliant l’edificació cap a ponent. El frontis s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt i dues finestres, actualment refetes. La façana posterior conserva dues grans arcades d’arc de mig punt actualment tapiades i que donen accés a una zona soterrada i tres finestres a nivell de planta baixa. Annex a la façana nord hi ha un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües. A l’interior d’aquest cos hi ha el celler i la boixa amb la coberta de pedra en volta de canó.

Segons consta en el llibre de censals i llevadors de rendes de la parròquia de Santa Maria de Rubió de l’any 1869, el mas Cirer era propietat de La Sala.

Arxiu Episcopal de Vic