Mas Carbó, Mas Muntaner o Mas Iglesies
Palafolls

Urbanització Mas Carbó.

XVI-XVII
    Àlvar Sáez Puig

El mas Carbó és una masia instal·lada prop del castell de Palafolls. Ha sofert reformes i canvis en ser transformada en restaurant. Conserva bona part de l'estructura original i elements antics com les finestres, emmarcades en pedra.

Té coberta de dos aiguavessos i està pintada de color blanc. Té, també, un rellotge solar en la façana de nova fàbrica.

L'edifici té planta baixa i primer pis. La part occidental de la façana principal ha sofert un realçament.

Té, també, un rellotge solar de nova fàbrica en la façana.

Segons Salicrú (2018) al llarg de la història el mas ha anat canviant de nom seguint el cognom dels seus propietaris.

Les primeres dades que trobem del mas són del 1439. En aquestes l'hereu del mas és tutelat per Llorença Pellicer, i ella en nom de l'hereu i com a gestora dels seus béns lloga per sis anys, a Pere Tortós l'usdefruit d'un camp al costat del molí de Goday per 110 sous.

El mas, sota domini directe del senyor del terme, és capbrevat per Margarita Muntaner el 1502.

El 6-9-1531 el mas és capbrevat per Narcisa, vídua de Bertran Muntaner.

Perdem el rastre fins al padró del 1664, quan Pere Iglesias es declara propietari del mas Muntaner, però diu que ara s'anomena mas Carbó.

El 1750 Miquel Iglesias capbreva el mas. Una part del casal havia estat venuda a Pere Camps.

Fins al 1771 no hi ha un document que lligui els Carbó a la propietat.

El 1880 la finca és de Josep Gelpí, de Blanes. Al registre d'habitatges de 1921 és de Bertomeu Gelpí.

- Ajuntament de Palafolls (2006). Pla General d'Ordenació Territorial i Urbana. Palafolls.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.

- SALICRÚ SISCART, Xavier (2018). Cases amb era i quintana: les masies de Palafolls i la seva gent, s. XIV-XX. Palafolls. Edicions del Roig.