Mare de Déu del Cor de Tavertet
Tavertet

Gòtic
    XIV
    A l'interior de l'església de Sant Cristòfol de Tavertet.
    Bisbat de Vic
    Virgínia Cepero González

La imatge de la Mare de Déu del Cor de l’església de Sant Cristòfol de Tavertet es troba inclosa en el grup de les “marededéus de Rocacorba”, joies escultòriques de la iconografia medieval catalana, entre les hi figuren la Mare de Déu del Mont (Garrotxa), la de Pujals dels Pagesos (Pla de l'Estany) i la de Llanars (Ripollès), entre d’altres.

És obrada en alabastre i presenta les següents característiques: la Verge seu sobre un escambell; duu l'escot de la túnica quadrat; la túnica va cenyida sobre la cintura, amb arrugues sobre l'ample ventre; el mantell és obert, amb una ampla volada per darrere del braç dret, tomba horitzontalment sobre els genoll i cau als peus en plecs arrodonits; porta una corona amb merlets en flor de lis; i duu una pinya a la mà dreta. El Nen va decantat i seu sobre la mà esquerra de la Verge, amb un fruit a la mà. En destaca la pèrdua de la rigidesa romànica de la faç dels dos.

La policromia exagerada de la imatge confirma una restauració posterior.

NOGUERA MASSA, A. (1977) Les marededéus romàniques de les terres gironines. Barcelona: Artestudi.

NOGUERA MASSA, A. (1998) “La Mare de Déu del Cor de Tavertet”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 39. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 14-15.