Maquinària de la sínia o sénia de Cal Viudu Ric
Palafolls

Vora del riu Tordera.

Es troba a l'aire lliure, ple d'herbes, amb rovells i trencament d'argamassa.
    Àlvar Sáez Puig

La sínia presenta una roda vertical de ferro de gran mida. La construcció té planta circular.

També es pot veure una roda horitzontal (rodet) -què en el seu moment s'accionava amb la força animal que donava voltes lligat a l'extrem d'un pal horitzontal-, i aconseguia fer girar un eix vertical amb engranatge.

Màquina d’elevar aigua, especialment emprada per a treure l’aigua de pous poc profunds.

Una sínia o sénia és una màquina que eleva aigua. Té una roda vertical que és accionada per un animal o bé per la força del corrent d'aigua, té planta circular i està situada a una tanca destinada a l'hort. Es feia servir en els regadius tradicionals i per l'abastiment d'aigua, actualment s'han substituït per bombes i altres tècniques.

Màquina d’elevar aigua, emprada per a treure l’aigua de pous poc profunds. Té una roda horitzontal, accionada per un animal que dona voltes lligat a l’extrem d’un pal horitzontal solidari amb el seu eix, que engrana amb una altra roda vertical i mou una cadena sense fi, proveïda de catúfols en tota la seva longitud, l’extrem inferior de la qual es submergeix a l’aigua del pou.