L'Oliva
Castellbell i el Vilar

Sant Cristòfol

XVI-XXI
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Masia situada al veïnat de Sant Cristòfol, en el punt quilomètric 2,800, en un revolt a mà dreta, pujant per la carretera BV-1122, en direcció a la Calsina.
    Es tracta d'un edifici de planta quadrangular, amb la coberta a doble vessant, de teula àrab i el carener perpendicular a la façana principal. La casa està parcialment construïda damunt d'una solera de pedra.
    L'edifici principal consta de planta baixa i pis, completada amb altres edificacions auxiliars que s'han construït en funció de les necessitats. Totes elles tenen la coberta a doble vessant.
    Les obertures de la façana es distribueixen de forma regular; en destaca la portalada situada a la banda dreta de la façana amb una llinda de pedra on es pot llegir l'any 1773. A la seva dreta hi te un pedrís adossat a la paret. L'edifici adossat a la façana est és l'antic celler i tina, a la qual s'hi accedia a partir de cinc graons de pedra molt ben conservats. El sota d'aquesta escala es fa servir com a llenyer. Aquesta part de la masia ha estat reformada modernament com ho demostra el finestral amb balconada situat a la façana sud i el tapiat de l'accés al brescat i del celler amb ciment.
    Els paraments de la casa com els dels diferents annexos, són fets de pedra lligada amb morter de calç amb les pedres cantoneres més ben escairades.

Al davant de la façana principal i de la tina, s'han col·locat dues bases de premsa de pedra, possiblement procedents de la casa.