Llegenda del Bandoler Serraller pres al Bolló
Malla

Malla

Tradició oral
    Ajuntament de Malla. Carrer de les Afores, s/n. 08519
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Explica la llegenda que un dia el bandoler Serraller i la seva colla van decidir anar a robar al Bolló, una casa de pagès de Santa Eugènia de Berga que tenia fama de tenir diners. Venien des de Moià i van dirigir-se al mas Bolló de Malla, fruit d'una terrible confusió. Aleshores funcionava com a hostal, motiu pel qual van aprofitar per menjar i beure tant com van poder. Enmig de la cridòria de la colla, l'hostaler va interceptar el nom "Serraller" i alertat li va demanar al mosso que anés al Maset perquè anessin a Vic a avisar que hi havia lladres. Al cap d'una estona, els mossos d'esquadra ja envoltaven l'hostal i, quan el Serraller se n'adonà va començar el tiroteig. Quan s'acabaven les municions, el bandoler va demanar que el colguessin al femer pensant que no el descobririen. Però en trobar-lo a faltar, el tinent va anar al femer i després de clavar-hi l'espasa algunes vegades, va clavar-li a en Serraller, que va fallar el tret amb el seu trabuc. A continuació, davant l'entrada del Bolló, van lligar el seu cap a un cavall i els peus a un altre i així va morir esquarterat. El seu cap va penjar-se en una gàbia i va ser exhibit durant molt de temps en el coll de Malla.

El bandoler Joan Pons, fill de Balaguer, era conegut com el Serraller per ser manyà d'ofici. Va ser autor de nombrosos assalts i assassinats, perpetuats amb la colla de la qual n'era cap, que era coneguda arreu. Van ser apresats a l'hostal del Bolló el dia 14 de gener de 1775 i van traslladar-los a Barcelona, on van ser jutjats i declarats culpables de nombrosos crims a Barcelona i esquarterats allà mateix.

ROVIRÓ, X. (2000). 100 llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció popular llegendes. Sant Vicenç de Castellet: El Farell Edicions.