Llegenda del bandoler Cabrer
Sant Jaume de Frontanyà

Tradició oral
    Cultural
    Lluïsa Vilalta Pérez

La llegenda del Bandoler Cabrer explica la història d'un conegut personatge històric que, a causa de les malvestats que havia protagonitzat, es considerava una mena de follet poderós, fins al punt que podia desencadenar tempestes i pedregades que feia caure damunt d'aquels a qui volia mal.

Josep Serra va ser un dels últims bandolers catalans, carlí Berguedà, qui va atreure l’ateció d’escriptors romàntics com Víctor Balaguer, Marià Aguiló o Jacint Verdaguer, que n’eren coetanis. El Cabrer es considerava un lladre diferent a la resta del seu temps, doncs no era salvatge i cruel. Actuava per lAlt Berguedà i se’l creia gentil i pacífic amb els pobres i marginats, però despietat amb els rectors, rics i senyors. El Cabrer va ser afusellat junt a quatre cabdills carlins: el Bou, el Caragolet i Carreró de Claravalls.

Una cançó popular de Camprodon diu així:

Tant temps hi hauràs passat

per aquelles vagues i montanyes,

per aquell mig de bruchs i arbossos

al mig del faig t’amagaves.

En sentit nom del Cabré, tot home ric tremolava.

RUMBO, A. (2005) "Festes i tradicions" a Sant Jaume de Frontanyà: Art, Natura i Pau; Diputació de Barcelona, Barcelona.