Llegenda de la Mare de Déu de la Gleva
Les Masies de Voltregà

La Gleva. 08508 Les Masies de Voltregà.

Tradició oral
    Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

Aquesta llegenda és la font iconogràfica de la majoria de representacions de la Mare de Déu de la Gleva, present en nombroses ocasions al Santuari i fa al·lusió a la llegenda popular segons la qual una pastoreta acompanyada d'un bou va trobar la imatge de la Mare de Déu amb el Nen a una cova o fornícula flanquejada per unes columnes que sostenien una gleva o tros de terra amb herba.

És gairebé impossible datar l'origen de la llegenda, però la primera relació escrita la trobem en unes cobles de 1635 que va recollir i divulgar el religiós dominicà de Girona el pare Narcís Camós, el 1650.

PLADEVALL, Antoni (1988). "Santa Maria de la Gleva. Patrona de la Plana de Vic. Història, art i tradició d'un vell santuari marià". Barcelona, Ed. Montblanc-Martin, pp. 21-29.