Les Antentes
L'Esquirol

L'Esquirol
    Pel camí de les Ententes, que es pren al pk 3,5 de la carretera de Tavertet BV-5272.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a ponent. Presenta cossos annexos de planta baixa.
    La masia està formada per una part antiga, situada a llevant, i una posterior, a ponent.
    La zona més antiga es troba envoltada per cossos annexos que tanquen la lliça. Presenta un portal rectangular, amb l'any "1685" i finestres amb espitlleres; a migdia hi ha una finestra esculpida i datada amb l'any "1686". Els murs són de pedra lligada amb morter, d'obra vista, i els elements de ressalt de pedra treballada.
    L'altra zona, de construcció posterior, presenta grans obertures d'arc de mig punt als baixos i d'arc rebaixat als pisos. Els murs són de pedra lligada amb morter, i els carreus sense polir.
    Dins del casal hi ha la masoveria del masover gros. L'entrada per darrera a la masoveria forma un porxo i un petit pati.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M109.

La primera referència documental de la masia és de l'any 976, i consta en un gran nombre de documents, al llarg de tots els segles, sense interrupció.
    Es troba registrada en el fogatge de la parròquia i terme de Corcó de l'any 1553, aleshores habitat per un tal Jaume Antences.
    El mas fou va ser objecte d'obres de reforma i ampliació al segle XVII, tal com mostren les diverses dates constructives.
    La part més moderna va ser construïda l'any 1950.
    A l'actualitat, encara hi viuen els descendents de la família primigènia.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.
    PARÉS i GANYET, Q. (1978) Apunts sobre El llibre de "Las Antentas": del mas de "Les Ententes" de Sant Maria de Corcó.
    PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2ª ed.). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 226.