L'Arbeca
Granollers

Carrer Arbeca, 3
    Barri de l'Arbeca, al sud del nucli urbà

Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès o petita masia que es troba al barri meridional de l’Arbeca, envoltada de centres comercials, avui transformada en restaurant. Exteriorment l’edifici ha conservat íntegrament la tipologia constructiva originària. Consta del cos residencial principal (de planta rectangular, amb planta baixa més un pis), té un petit cos adossat a ponent i dos cossos adossats a llevant.

La façana principal, orientada vers migdia, sembla fruit de la unificació de diversos cossos: un de central i dos de laterals, cadascun amb el seu portal rematat amb arc escarser. El cos central es caracteritza per una obertura al primer pis amb arc de punt rodó. En canvi, el cos de la dreta a la primera planta té un petit balcó. Els murs són de maçoneria, totalment arrebossats i pintats de blanc. La resta de façanes pràcticament no presenta obertures.

La part adossada a llevant té un cos que sobresurt cap a migdia, tot donant al conjunt una planta en forma de L. A la part central desenvolupa un pati descobert amb una interessant galeria a primera planta formada per arcs escarsers i columnes de secció circular. Al davant conserva un pou, situat en el que devia ser l’era de la casa.

La casa es troba al pas de l’antic Camí Ral, que venia de Barcelona. Devia sorgir com un petit raval pagès als afores de Granollers, tot i que dins l’antic terme municipal de Palou. Per la seva tipologia constructiva podria tractar-se d’una casa de pagès originària del segle XIX, o tal vegada una mica anterior. Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, l’any de construcció seria el 1890. Des de fa uns anys aquesta casa de pagès o petita masia ha estat adaptada com a restaurant.