L'Agullola
Rupit i Pruit

Cinglera de l'Agullola - Rupit
    A l'extrem de llevant del pla de Fàbregues

Xarxa natura 2000
    PEIN. Decret 328/1992, de 14 de setembre
    Adriana Geladó Prat

Roca en forma de monòlit, separada de la cinglera i inclinada, que ha esdevingut un dels símbols identitaris de Rupit. Presenta una forma apuntada, està coberta de vegetació arbustiva (sobretot al cim i a la part inferior) i està coronada amb una creu llatina de ferro de color negre. Domina bona part del Collsacabra, la Selva, les Guilleries i les valls de Sau i de Susqueda, i és visible des de molts de la contrada.

Altres noms relacionats amb l'element: l'Agullola de Sant Joan, el Mugró de Catalunya. L'element està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

L'element apareix mencionat en un capbreu del senyor dels castells de Rupit i Fornils datat l'any 1379. Apareix mencionat amb el nom de "Roca d'Aguilera" o "Guilera". Posteriorment, l'any 1604 apareix escrit com "la Guyola". Aquestes referències poden ser conseqüència de la confusió que hi ha entre els noms derivats d'àguila i d'agulla. El nom de Mugró de Catalunya li fou donat pel rupitenc Miquel Banús.

BANÚS, Miquel (1979). “L’Agullola de Sant Joan de Fàbregas”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 2, p. 11.

BANÚS, Miquel (1982). “L’Agullola de Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any III, núm. 11, p. 6-9.

DONADA MADIROLES, Toni (2006). “Origen i toponímia a l’entorn de la Donada de Sant Joan de Fàbregues”. Ausa, XXII, núm. 158, p. 540.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 401.

SOLÀ, Fortià Prev. (1933). El Cabrerès. Barcelona: [s.n.], p. 37-40.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 22-23.