La Verdegueria
Avinyó

200 m al nord-oest del Pont Vell d'Avinyó

XVI
    La part més antiga necessitaria una neteja dels elements més destacats
    Marc Cucurella Pinilla

La masia té planta baixa més dos pisos amb una superfície aproximada de 624 m2. Originàriament era de planta baixa, amb el sostre amb volta, i un pis construïts amb murs de pedra. Presenta ampliacions recents: la segona planta és totalment feta d'obra nova amb reforços de formigó. La coberta s'ha refet amb les teules originals i és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. La porta és adovellada i les obertures són, a la part antiga, emmarcades amb pedra carejada i, a la part nova, amb obra. Les reformes no han mantingut l'estètica de la construcció original datada del segle XVI. Al voltant té coberts, corts i una pallissa. Se situa a la sortida del nucli d'Avinyó. En destaquem la llinda feta d'un sol bloc de pedra, situada a l'entrada de tramuntana de la masia. A la llinda es pot observar la data "1577", i, per tant, una de les llindes més antiga que hem trobat al terme. Es situa a l'entrada original de la masia, a la vessant de tramuntana de l'edifici.

En el fogatge de 1553 apareix dins del terme d'Avinyó tres edificis relacionats amb els Verdaguer: el d'en Jaume Verdaguer, el d'en Benet Verdaguer i, finalment, una masoveria d'en Micquet, de propietat dels Verdaguer. No sabem amb certesa qui habitava en aquest edifici, però si que estava relacionat amb la familia Verdaguer, tal i com es fa pal·lès amb el nom que ha quedat de la casa. Aquest edifici manté a la part de la planta baixa estructures de l'edifici del segle XVI, tot i que la majoria d'estrcutures han estat reformades actualment.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.