La Torreta
Rubió

Serra Rodona. Nord del nucli del Castell de Rubió
    Passat el nucli del Castell de Rubió i passada la subestació de Rubió el primer a l’esquerra

XI-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La Torreta és una edificació d’origen medieval i consolidada en època moderna i contemporània situada en un punt elevat amb una gran visibilitat de l’entorn. Es tracta d’una construcció formada a partir del cos principal i un volum annexat a la façana principal. El cos primigeni és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis presenta una composició simètrica de tres obertures per planta, tot i que una part està cobert per un volum annexionat posteriorment. A la façana s’hi obre un portal d’arc de mig punt adovellat i finestres amb llinda de pedra. Una d’elles encara conserva l’ampit de pedra. A la façana de migjorn a nivell de planta baixa en destaca la presència de tres espitlleres i a nivell de primer pis i golfes s’hi obren cinc finestres originals amb llinda i ampit de pedra. Destaca la finestra central del primer pis amb l’any 1865 gravat a la llinda. A l’extrem oest de la façana i sota coberta hi ha dues arcades construïdes amb maó, actualment tapiades amb pedra que corresponien a un antic porxo amb visibilitat al nucli del castell de Rubió. El pilar central on arranca l’arcada hi ha la data gravada de 1864. A la façana nord hi ha diverses obertures col·locades asimètricament i en una d’elles amb llinda de pedra amb la l’any 1780 inscrit. El volum annexat a la façana principal correspon a una construcció de planta rectangular amb la coberta a una vessant. A la façana nord s’hi ubica el portal d’accés de llinda de pedra amb la inscripció JAUME BUTE 1799. A la façana sud hi ha quatre finestres de reduïdes dimensions amb llinda de pedra. En aquest cos s’hi ubicava el cup de vi i els cobert. El parament dels murs és construït amb pedres irregulars rejuntades amb argamassa amb les cantonades de pedra ben escairades.

Fitxa 013.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Els propietaris actuals van comprar el mas entorn l’any 1970 i la van rehabilitar. Durant els treballs de rehabilitació a la paret situada entre la casa i la zona de la porquera van identificar que es tractava d’una paret doble que creava un passadís, que durant la Guerra Civil fou utilitzat com amagatall.