La Torre del Castell
Rubió

Nord del nucli del Castell de Rubió
    Passat el nucli de Rubió el primer a l’esquerra

Francesc d’Assís Berenguer i Mestres
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La Torre de Castell o també denominada Casa Berenguer es troba situada al nord del nucli del Castell de Rubió, en un petit turó del Puig. La casa va ser construïda per Francesc d’Assís Berenguer i Mestres l’any 1908 i fou concebuda com a casa d’estiueig. L’edifici està format per dos cossos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i dos pisos. L’entrada principal, que dona accés al primer pis, és amb llinda de pedra i està protegida per un petit porxo en arc de catenària. A la planta baixa s’hi accedeix per un portal de llinda de pedra amb les inicials gravades F.B i l’any 1908. Totes les obertures estan emmarcades amb llinda i brancals de pedra i no segueixen una composició simètrica. El parament dels murs és de pedra amb filades irregulars lligades amb argamassa i amb les cantonades arrodonides.

El nom de la Torre del Castell deriva del nom que li van posar els propietaris, “La Torreta” tot i que darrerament també es denominada  Casa Berenguer, en reconeixement a l’arquitecte Francesc d’Assís Berenguer i Mestres. Altres noms: Casa Berenguer

Fitxa 009.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

L’arquitecte Francesc d’Assís Berenguer i Mestres va contraure matrimoni amb la pubilla del mas del Puig de Rubió. La família dels mas del Puig va obsequiar a la filla amb un tros de terra on  poder-hi edificar una casa. La construcció de la casa es va iniciar l’any 1908 i va quedar quasi tota acabada en vida de l’arquitecte. Tot i això, hi ha elements que van quedar inacabats com part de la teulada i de la planta superior; treballs que han estat realitzats per les generacions posteriors seguint el disseny original. En els plànols originals hi apareix dibuixat un torratge que exercia les funcions de mirador però que no s'ha arribat a construir.

Francesc d’Assís Berenguer i Mestres (Reus, 1866 – Barcelona, 1914) va iniciar els estudis d’arquitectura l’any 1881-1882 a la Escuela de Arquitectura i els va continuar amb certa irregularitat fins l’any 1888 que els va abandonar definitivament. L’any 1887 va començar a treballar al taller d’Antoni Gaudí, amb qui va tenir una estreta amistat. Va treballar en projectes com la Sagrada Família, la casa Gaudí del Parc Güell o l’església de Can Aguilera a Piera. També va realitzat varis projectes els quals van ser signats pel propi Gaudí, atès que no tenia el títol d’arquitecte, com Miquel Pascual, Balcells i Buigas.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.