La Tordera
Montseny

De nord-est a sud del terme municipal

Agència Catalana de l'Aigua. Generalitat de Catalunya, Pça. Sant Jaume 08002 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La Tordera és un riu que neix al massís del Montseny, a l'indret de la Font Bona, al Coll de Sant Marçal. Té un recorregut de 61,5 km i desemboca al mar en terme municipal de Malgrat de Mar.  Al llarg del seu recorregut rep l'aigua de diverses rieres i torrents, entre les que hi trobem la riera d'Arbúcies, la Riera de Santa Coloma i la Riera de Vallmanya, entre d'altres. La part alta del riu transcorre pel terme del Montseny, des del seu naixement fins a Travessa el terme municipal de nord a sud, passant pel costat del nucli. Les seves aigües netes i l'estreta vall per on discorre el fan un indret singular, on s'hi conserva la vegetació de ribera característica, com són els oms, salzes, àlbers, pollancres, freixes i saücs. El cabal d'aigua és continu, generalment més abundant a la primavera i la tardor.

El riu apareix documentat des de l'antiguitat, quan Plini el Vell l'esmenta com a "Tarnum", "Arnum" o "Larnum". Al segle IX ja consta com a "Tordaria".

FONT, G.; MATEU, J.; PUJADAS, S. (2008). Torderades i eixuts: Els usos tradicionals de l’aigua al Montseny. Temes d’Etnologia de Catalunya, 6.. Barcelona: Generalitat de Catalunya.

Wikipedia