La Solana
Lluçà

Sector oest del terme municipal
    A 4950 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Jordi Compte i Marta Homs

La Solana està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall de la riera de Merlès, a l'oest del serrat de Guiau i al sud de cal Tomàs. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures adossades al sud i a l'est tancant una lliça davant la façana principal de l'edifici. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i completament arrebossat tapant les cantonades i els emmarcaments de les obertures exceptuant la façana principal, on estan pintades de blanc. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. La façana principal, orientada a l'est té al davant una lliça, delimitada al nord per una estructura amb murs de maçoneria de pedra i nombrosos pilars de pedra treballada i a la resta per nombroses estructures, bona part de les quals d'obra vista. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit de pedra i a les golfes una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. La façana nord conté una obertura a cada nivell, una espitllera a la planta baixa, una finestra emmarcada amb maó al primer pis i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a les golfes. La façana oest conté una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa. Al primer pis hi ha tres finestres, una de les quals emmarcada amb pedra treballada i una altra amb pedra bisellada. A les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada. La façana sud conté un contrafort adossat a la meitat de la façana, arribant al nivell de primer pis. El nivell de planta baixa es troba dominat per diverses estructures adossades i la única obertura es troba al nivell de golfes, una finestra emmarcada amb un brancal de pedra treballada, un de maó i la llinda de fusta.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

La Solana es troba documentada en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716.