La Portella
Avinyó

a 3,5 km d'Avinyó per la carretera a Balsareny BP-4313

XVI
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 1569 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és de pedra vista, la porta amb llinda de pedra i les obertures emmarcades amb pedra carejada. Hi ha galeries a la façana principal, lateral i posterior. Ha patit diferents intervencions i ampliacions. Actualment la planta del primer pis és de doble alçada, integrant el que eren les golfes, la coberta és
    recent amb estructura de formigó. En les intervencions recents, s'observa la col·locació de pedra com a revestiment dels murs. Té era i dues pallisses. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc. La primera planta està en procés de remodelació, sense cap tipus de mur separador d'espais. Hem de destacar que l'era encara manté pràcticament l'enrajolat intacte.

En el fogatge de 1497 trobem l'existència ja dun mas propietat d'en Jaume Portella, fent constar que ja hi havia l'existència d'un mas propietat d'aquesta família. Segurament, però, es crearia una nova masia al segle XVII, de la qual es va remodelar la façana al segle següent (XVIII), i es van obrir les obertures que podem apreciar actualment.

- Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. (08-11-1989), núm. 1216, Generalitat de Catalunya, Barcelona.
    - IGLESIAS, Josep (1991). El Fogatge de 1497, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (cord.). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed., pàg. 134.
    - TRESERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.