La pastora de Puigseslloses
Folgueroles

Tradició oral
    Cultural
    Adriana Geladó Prat

Una pastora de la masia de Puigseslloses (situada als peus de l'ermita de Sant Jordi) guardava les ovelles pels camps del voltant. Mentre guardava el ramat, cada dia la pastora filava i anava a resar una estona a l'ermita. El problema era que, mentre era a l'interior del temple pregant, les ovelles se li esgarriaven. Un dia, mentre passava per Savassona, va agafar una enorme llosa i, mentre filava, se la va carregar al cap i la dugué caminant fins a l'ermita de Sant Jordi. La pastora va repetir la mateixa acció diverses vegades, fins que va tenir les lloses suficients per construïr una cleda davant del temple on tancar el bestiar mentre ella resava. Segons la llegenda, aquest tancat es coneix avui en dia com el dolmen de Puigseslloses.

L'1 de juny de l'any 1896, Jacint Verdaguer va escriure el poema "Lo dolmen de Sant Jordi", on recull la llegenda de la pastora de Puigseslloses.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (1994). “La pastora de Puigseslloses”. Festa Major de Folgueroles 1994. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 105-106, 122.