La morera del parc de La Figuerassa
Palafolls

    Maresme
    Parc de la Figuerassa

    Coordenades:

    41.658248661209
    2.7512171618718
    479287
    4611863
    Número de fitxa
    08155 - 57
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Espècimen botànic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Arbre o arbreda d'interès
    És un dels elements patrimonials naturals catalogats del municipi, com a element singular, que no es pot tallar i s'ha de tractar científicament.
    Data de declaració: 22-12-1992
    Publicació al DOGC: 30-1-1995
    Declaració com a arbre d'interès comarcal.
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Palafolls
    Autoria de la fitxa
    Àlvar Sáez Puig

    És un dels arbres més monumentals de Palafolls.

    Les moreres, especialment l'espècie Morus alba, es conreen per les seves fulles, únic aliment dels cucs de seda, els capolls dels quals s'utilitzen per a fabricar seda. Tant l'arbre com el teixit procedeixen de l'Àsia i van ser desconeguts a Occident fins que, al segle VI, els monjos nestorians van establir la ruta de la seda.

    A part del seu ús com a arbres de cultiu, s'usen com a ornamentals en jardins, passejos i carrers.

    Al Maresme hi ha una setantena d’arbres singulars i protegits, precisament per la seva antiguitat, majestuositat o simplement per singulars.
    D’aquesta setantena, a Palafolls n’hi ha dos que estant protegits des de prop de trenta anys. Són, d’una banda, el lledoner centenari de Can Gibert, a Sant Genís i, d’altra banda, l’alzina de Can Nan, coneguda també com l’Alzina del Carlí.

    També estan protegides dues zones amb exemplars singulars o d’especial interès comarcal i local. Són les moreres de la Figuerassa i el gorg del Molí d’en Puigverd on es concentren diferents exemplars d’oms, salzes o, verns entre d’altres.

    A Catalunya hi ha una quantitat important d’arbres i arbredes declarats protegits, sigui en l'àmbit nacional, comarcal o local, d’acord amb la normativa derivada de la protecció d’espais naturals i també de la urbanística o cultural.

    Arreu de Catalunya hi ha uns 250 arbres monumentals catalogats per la Generalitat, més enllà dels exemplars que els Consells Comarcals també tenen catalogats i poden afegir a la llista, com ha passat amb els arbres palafollencs.

    Des de 1987 que es van fer els primers passos per a la protecció dels arbres monumentals, s’ha fet molt de treball procurant la conservació. Malgrat tot, una trentena dels exemplars catalogats ha patit malalties o inclemències i han acabat morint. És el cas del famós Pi de les Tres Branques que porta mort gairebé un segle, tot i que s’aguanta dret. En altres casos, aquests arbres s’han hagut de retirar perquè constituïen un perill de seguretat.

    Es va plantar poc després de la guerra i és testimoni de la transformació que ha viscut la zona.

    - Ajuntament de Palafolls (2018). Ruta Patrimonial 2: Natura i medi. Palafolls.