La Morera
El Brull

Brull, el
    A 300m del mas de La Castanyera

Bo
    Darrerament se li han fet reformes a les cobertes, tant de la casa com dels coberts que delimiten l'era.
    BCIL. NNSS 7/03/1991
    si, IPA, n. 22482
    Diputació de Barcelona
    Marc Cucurella Pinilla

Casa de planta quadrada, amb planta baixa, dos pisos i les golfes, i la teulada de doble vessant. Presenta un volum afegit a la façana de ponent que només arriba a l'alçada del primer pis. L'entrada principal és a la façana sud, al davant de la qual es veu una era semi enllosada i delimitada a ponent per uns corrals i a llevant per graners. Els materials utilitzats per a la construcció són la pedra unida amb argamassa, que impedeix veure els contorns, i la teula.

Igual que moltes de les masies de la zona, la Morera segueix sent explotada com a centre agrari i ramader, però no és habitada permanentment.

Tot i que la Morera existís ja a les darreries de l'Edat Mitjana, en tenim constància el 1419, la construcció actual data possiblement del segle XVIII, a l'igual que els coberts que es troben a la part de ponent de l'era, datats al 1700. Fins a meitats del s. XX va ser un mas amb una intensa activitat agrícola i ramadera.

RAURELL, Carles i PUIGPELAT, Bàrbara (2011). «Els últims masovers» a "Monografies del Montseny", 26. Associació d'Amics del Montseny.