La Molina
Vilada

Sector nord-est. Sobre el molí de Ballestar
    Al peu de la riera de Vilada, a 250 m. de la carretera a Castell de l'Areny.

L'edifici està enrunat.
    Martí Picas. INSITU SL

Les restes de la masia estan situades a les feixes immediatament superiors al molí de Ballestar. La Molina es troba emplaçada aprofitant un planell de la part més planera a la part baixa del Cap de la Solana pel seu vessant nord. Actualment, les restes conservades estan molt cobertes de terra i vegetació. Es pot identificar una estructura de planta quadrangular amb un annex o ampliació adossada a la part de migjorn. Els murs i diverses cantoneres són fets amb blocs de pedra desbastats i pedra irregular. La coberta era de teula. Actualment encara es visualitza una readaptació de la casa, fruit d'un reaprofitament molt bàsic de l'estructura ja un cop enrunada. Dita estructura mantenia sota cobert dues habitacions de molt petites dimensions amb coberta de teula. Tot fet amb materials reaprofitats del desmunt. Els planells i terrasses que s'estenen pel costat de ponent, han estat modificats i adaptats per la construcció contemporània d'una nova edificació de planta baixa.
    El planell que s'estén pel costat de llevant, i en part del costat sud, està delimitat per un mur d'anivellament i contenció.

Sembla que la casa original hauria mantingut l'estructura més habitual de planta baixa, pis i golfes.

La casa s'ensorra a mitjans del s. XX quan encara estava habitada i motiu pel qual es va refer les dues petites estances fins que fou abandonada definitivament. El nom podria ser indicatiu de la seva activitat original malgrat que no s'ha pogut documentar. Entorn de la riera de Vilada s'ha identificat un nombre important de molins.