La Ferreria
Cànoves i Samalús

    Vallès Oriental
    Àmbit del camí del Cementiri
    Emplaçament
    Al cim i vessant de llevant del Turó de la Ferreria
    418

    Coordenades:

    41.68665
    2.34775
    445718
    4615192
    Número de fitxa
    08042 - 68
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Romà
    Medieval
    Segle
    II aC - X
    Estat de conservació
    Dolent
    Desaparegut
    Protecció
    Legal
    POUM - Zona arqueològica (2, ZEA)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí. CC.AA. Núm. 1890
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Marc Guàrdia i Llorens

    Sota la nomenclatura del jaciment de la Ferreria tenim dues realitats arqueològiques. En primer terme es documentà superficialment, gràcies a la recollida de material ceràmic, un possible jaciment de cronologia iberoromana. Van documentar-se fragments de ceràmica ibèrica així com fragments d'àmfora itàlica, sense que s'observés cap resta construïda.
    D'altra banda, en el vessant sud, i proper a l'actual cementiri, s'excavà una tomba rectangular recoberta de lloses de pissarra. La troballa, fortuïta, no comportà cap excavació en extensió per tal de delimitar una possible necròpolis. A diferència de la concentració de material ceràmic iberoromà, en el cas de la tomba no aparegué cap element moble que permetés afinar en la datació de l'estructura. Les característiques de la sepultura l'assimilen a d'altres de cronologia àmplia que oscil·la entre l'antiguitat tardana i l'alta edat mitjana.

    A l'article de Pere Comas de l'any 1990 hi ha publicades les fotografies de la tomba en el moment de la seva localització i excavació.

    El jaciment iberoromà el localitzà Emili Ramon l'any 1967.
    La tomba altmedieval es localitzà i excavà el setembre de 1972. La tomba va aparèixer quan es llaurava el camp del turó, quan l'arada va arrencar algunes lloses de la sepultura. L'estructura es trobava tot just a 20 centímetres sota la cota del sòl de conreu.

    COMAS, P. (1990): "Descobriment d'una sepultura de l'alta edat mitjana en el Turó de la Ferreria de Cànoves",XI Ronda Vallesana. Cànoves i Samalús, 7 d'octubre de 1990. Sabadell, pàgs. 68-71.