La Coma
Malla

S'hi accedeix per la rotonda de sortida de la C-17, és la 1a casa del camí que va fins al mas Ral

XVII-XIX
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La Coma és una masia del segle XVII que va reformar-se durant el segle XIX. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, definits per obertures d'arc escarser ceràmic. El portal d'accés és d'arc pla de pedra carejada, amb el relleu a la llinda d'una orla amb un pi alat que surt del mar. La façana està coronada per un petit capcer rectangular resseguit per una imbricació ceràmica, que es reprodueix a la façana posterior. En aquesta façana les obertures són d'arc pla arrebossat i es disposen de forma aleatòria. A les façanes laterals hi ha adossats sengles cossos annexes, que es prolonguen per migdia formant una lliça. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa, amb el revestiment de morter repicat a la façana principal i lateral.

Entre els segles XVII i XIX el mas Coma, juntament amb la caseta de Paracolls, eren propietat de l'església de la Pietat de Vic. A mitjans del segle XVIII hi feien de masovers la família Costa. Durant el segle XX va pertànyer a Baudilio Camps de Barcelona.

Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.
    SUDRIÀ, C. (1979). "L'ingrés agrícola a la plana de Vic el segle XVIII. Les rendes d'origen agrari", Recerques: història, economia, cultura. Núm. 9. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra.