La Casa Nova
Castellet i la Gornal

La Porxada. Sud-est de Sant Marçal
    B-2171 passat el km 12 el segon a l’esquerre fins a la Porxada. Allà seguir pel camí de l’esquerra

Reformada 2012
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La Casa Nova és una edificació de situada a les afores de Sant Marçal. Correspon a un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis presenta una composició simètrica a partir de tres eixos d’obertures i es troba cornat a la part central per mitja esfera. A nivell de planta baixa s’hi obre el portal d’accés d’arc rebaixat i cinc finestres d’arc pla distribuïdes entre la planta baixa i la planta pis. A la part central i sota coberta s’hi obre una finestra d’arc pla geminada. A la façana  de ponent s’hi obre un antic portal d’arc rebaixat que donava accés a l’antiga zona del celler. Al costat de llevant hi ha un espai enjardinat tancat per un baluard amb porta d’accés d’arc rebaixat. El parament dels murs es arrebossat i pintat amb tonalitat ocre amb el marc de les obertures pintat de granat. Aquest espai també s’hi accedeix des d’una porta oberta l’any 2012 d’arc pla.

L’any 1994 a l’actual zona enjardinada encara hi existien diferents volums edificats i relacionats amb l’activitat agrícola.

La Casa Nova fou edificada pels amos de la Porxada, la família Brech. Per testament va passar a  ser propietat de Rosa Montró. Posteriorment, durant molts anys estigué en desús fins que fou adquirida per la família Puigmoltó, que la va vendre als actuals propietaris.

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Ajuntament de Castellet i la Gornal. Desembre de 2004.