La Casa Nova
Dosrius

Veïnat del Far, 6 - Zona del Far
    Emplaçament
    A ponent del nucli urbà de Can Massuet del Far, per un camí sota el carrer de les Colònies Forestals

41.6179
    2.41132
    450956
    4607521
    08075-143
    Enrunada, sense coberta i amb la part de llevant en força pitjor estat.
    Ref. Cad.: 1678101DG5017N
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i enrunada completament coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona. Ha perdut tota la coberta i la banda de llevant està força més afectada que la de ponent. Tot i això, els murs perimetrals conserven bona part del seu alçat i també es conserven trams de les parets que definien la seva distribució interior. Els forjats del pis superior també estan enderrocats. Es conserva el portal d'accés, d'arc rebaixat bastit en maons disposats a sardinell i amb els brancals fets del mateix material. Damunt seu hi ha una finestra rectangular bastida en maons, tot i que emmarcada amb el mateix revstiment que cobria les parets. En general, la construcció estava bastida amb pedra irregular de diverses mides, disposada de forma irregular. La façana principal, que està orientada a migdia, conserva el revestiment arrebossat original, tot i que en força mal estat de conservació.

L'única referència documental directa de la masia la trobem en una relació de les cases que existien a Dosrius consultada a finals del segle XIX pel rector Gaietà Viaplana. En el llistat de l'any 1897 present en aquest document, hi apareix el topònim "Casa nova de Domingo" situat dins del veïnat del Far. En aquest sentit cal especificar que, el veïnat del Far, no va formar part del municipi de Dosrius fins l'any 1836. Pel que sembla, antigament hi havia una casa anomenada "can Domingo" que estava situada a la mateixa zona (no se'n coneixen restes). La menció podria tenir relació amb aquesta casa. Segons les fonts orals, la masia va pertànyer a la família de can Domingo del Far i va tenir masovers fins ben entrat el segle XX. La construcció està en estat de ruïna des de principis dels anys 70 del segle XX.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RR.74/154. RAMIS NIETO, Josep. "El poble de Dosrius abans de la dècada de les estadístiques". A Dosrius. Una visita al passat. 4-11 de juny de 2017. Bloc. Accés el 27 de setembre de 2017. RAMIS NIETO, Josep. "Cases a Dosrius (1632-1897)". A Dosrius. Una visita al passat. 1 de novembre de 2017. Bloc. Accés el 27 de setembre de 2017.