La Blanqueria
Pallejà

Can Duran, en la confluència entre el carrer de les Moreres i el passeig de les Masies.
    Al sud-est de la parcel·la on es troba can Durant, presidida pel roure de la Blanqueria.

Només en queden tres dels seus murs, amb una alçada de prop de 3 m.
    Ainhoa Pancorbo Picó

Edifici de planta rectangular de prop de 6 x 4 m orientat est-oest i fet amb murs de maçoneria de pedra rogenca, fragments de maons i morter de calç que han perdut completament l'arrebossat exteriors. Avui hi manca el tancament de migdia i la resta de murs es conserven amb una alçada de prop de 3 m. En l'extrem sud del mur de llevant s'hi observa una reparació d'urgència amb totxos a la part baixa per tal d'evitar el col·lapse d'aquell mur. Pel que fa a l'interior de l'edifici, s'observa un finestró al mur de septentrional, així com també diversos encaixos. En aquest indret encara s'observen alguns arrebossats i enlluïts.

El topònim indica que possiblement es tractés d'una estructura vinculada al tractament de la pell d'animal, una adoberia.

La Blanqueria era una casa situada a la fondalada del vessant sud-oest de la Torroja, no massa lluny de can Duran.

L'any 1757, Antònia Morenes de Pallarès la va establir en emfiteusi a Joan Ribas, pagès de Pallejà. D'aquí que la casa i les terres van ser coneguts amb el topònim "el Clot d'en Ribas".

L'any 1880, la casa, ja mig enrunada, era de Tomàs Ribas, un home de 67 anys, fill de Josep Ribas i natural de Corbera, qui la va vendre a Maria Assumpció Gibert pel preu de 160 pessetes.

Les terres ja feia anys que les posseïen els Vidal. L'any 1880, Jaume Vidal Casas va adquirir una peça de terra adjunta a la seva propietat situada al Clot d'en Ribas. Aquell mateix any la revenia a la Torroja pels drets senyorials que aquesta conservava sobre la Blanqueria.

(Extret de Massegur, 2003: 150)

- MASSEGUR, Albert (2003). El castell de Pallejà i altres masies del terme. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Pallejà, p. 150.

- MASSEGUR, Albert (2014). Onomàstica de Pallejà. Noms de lloc, de persona, de família i renoms. Ajuntament de Pallejà, p. 19.