La Besa
Montseny

Camí de la Besa
    Km 25 de la ctra BV-5301

XII-XVI
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La Besa és una masia que té el seu origen en una torre de defensa medieval. En època moderna s'hi van afegir construccions al voltant i a finals del segle XX va ser reformada, deixant la torre i obrint noves finestres i afegint un volum a la part posterior. La torre és de planta rectangular i està coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa d'un sol eix d'obertures, amb un portal d'arc de mig punt adovellat i dos finestrals de tradició gòtica a sobre. A la resta de façanes només s'obre amb espitlleres. El tractament exterior dels murs és la pedra vista.

El nom Bessa ja consta en el fogatge de 1470. Al fogatge de 1515 hi consta Bernat Vesa.

AAVV. (2003). De la balma a la masia: l’hàbitat medieval i modern al Vallès Oriental. Granollers: Museu de Granollers.

Inventari del patrimoni etnològic del Montseny (IPEC). Generalitat de Catalunya. 1995-1999.