Jaciment de Santa Margarida

Dins del camp de golf de l'Hotel Terramar de Sitges
    Camp de Golf Terramar

III aC-XV
    No es conserven restes visibles de l'ermita.
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991,DOGC 1473)
    Sara Simon Vilardaga

El camp de golf Terramar es troba dividit en dues parts per la carretera que porta a la discoteca "Atlàntida". A la part més occidental i des de la mateixa carretera podem veure una caseta que ens indica l'indret del jaciment. Es tracta d'un jaciment que presenta dos períodes diferenciats que permeten apuntar dues fases d'ocupació: una de romana i una altra de medieval. D'una banda, l'ermita de Santa Margarida, de la qual no es conserven restes visibles, tot i que els seus fonaments podrien estar sota la caseta que avui dia hi ha a l'indret. Sembla que podria tractar-se d'un edifici medieval. A més, J. Carbonell esmenta la troballa de 6 o 7 tombes, possiblement també de cronologia medieval, situades sota l'ermita. D'altra banda, pels voltants de la caseta s'han recollit diversos materials ceràmics corresponents a àmfores, ceràmica sigil·lada gàl·lica i clara A que indicarien una probable fase romana.

J. Carbonell, en la seva obra "Siete ensayos de historia suburense" publicada el 1961, cita la troballa de sis o set tombes a sota de l'ermita de Santa Margarida, les quals podrien ser de cronologia medieval. No s'ha realitzat cap intervenció arqueològica. El material recollit en superfície està dipositat a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

BELLMUNT, J. (1964-1965) "Sitges" a Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares, Ampurias XXVI-XXVII.
    CARBONELL, J.(1961) "Siete ensayos de historia suburense". Eco de Sitges. Sitges.
    FERRER, A. (1945-1946) "El sarcófago romano de Sitges" a Ampurias, VII-VIII.
    MIRET,M. (1983) "Cronologia i anàlisi del poblament ibèric a la zona oriental de la comarca del Garraf". Barcelona: Tesina de llicenciatura Facultat de Geografia i Història.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 03/384,a de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002.