Imatge de Santa Bàrbara
Sant Jaume de Frontanyà

    Berguedà
    Imatge situada al centre de l'absidiola esquerre a l'interior de l'església de Sant Jaume de Frontanyà.
    Emplaçament
    Al nucli urbà del municipi.
    1080

    Coordenades:

    42.18715
    2.02436
    419437
    4671016
    Número de fitxa
    08216 - 112
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Contemporani
    Popular
    Segle
    s. XX
    Estat de conservació
    Regular
    Mostra petits desperfectes en diferents parts de la talla.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Religiós/Cultural
    Titularitat
    Privada accessible
    bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Autoria de la fitxa
    Lluïsa Vilalta Pérez

    Imatge policromada de Santa Bàrbara d'aproximadament 1 m. d'alçada, 0,6 m. d'amplada i 0,5 m. de fons, actualment situada sobre un pedestal. La patrona dels miners apareix sobre una base quadrada, en postura erecte, vestida amb una túnica de color turquesa llarga fins als peus, amb els plecs de la qual gairebé podem intuïr les formes del seu cos. Aquesta mostra unes decoracions geomètriques a la part del pit de color daurat i un cinturó amb senefes del mateix color. L'envolta una capa llarga fins als peus de color grana amb decoració geomètrica floral de color daurat als extrems. La santa mostra una actitud tranquil.la i contemplativa, amb cara plàcida i mirada perduda, sense transmetre cap tipus de sentiment. La mà dreta està a l'alçada del pit i semblava subjectar alguna cosa, mentre que l'esquerra toca una estructura arquitectònica en forma de torre. La figura està encapçalada per una corona que dibuixa pedres precioses i una aureola daurada amb motius ornamentals geomètrics. 

    La imatge de Santa Bàrbara apareix al costat d'una torre, el que recorda l'empresonament per part del seu pare. Les tres finestres, dues van ser construïdes pel pare i la tercera per ella mateixa, fan referència a la Santíssima Trinitat. La porta tancada és mostra d'aquest empresonament. 

    Seria possible que la mà esquerra subjectés una palma o plomes de paó real, les que diu la llegenda van ser usades per fustigar-la. Finalment, la corona i aureola apareixen per reforçar la condició de màrtir