Hostal de la Devesa
Rupit i Pruit

Carretera C-153, km. 35 - Rupit
    Al marge de la carretera, en el pla de la Devesa i sota del serrat del Dipòsit

Adriana Geladó Prat

Edifici de grans dimensions i planta irregular, format per diversos cossos adossats. La part més antiga de la construcció està situada a la banda de llevant del conjunt. El volum principal està format per dos cossos adossats de planta rectangular, amb les cobertes de teula àrab de quatre vessants i els ràfecs sostinguts amb mènsules de fusta. Estan distribuïts en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Presenten obertures rectangulars emmarcades amb el mateix revestiment que cobreix la resta dels paraments, que està pintat amb un to groguenc. A la banda de llevant se li adossa l'actual restaurant, de planta rectangular, coberta de dues vessants i bastit en pedra. La banda de ponent del conjunt és més recent i ha estat rehabilitada en els darrers temps. Consta de diversos volums de planta rectangular, amb teulades de dues vessants i organitzats en dos nivells. Les dues parts del conjunt estan unides per un porxo obert a l'exterior mitjançant grans arcades d'arc rebaixat, que està cobert amb una terrassa al pis.

En general, les construccions estan bastides amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades regulars.

L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

L'Hostal de la Devesa fou bastit entre els anys 50 i 80 del segle XX. Pel que sembla, la construcció fou bastida aprofitant els enderrocs de l'antiga masia dels Esqueions, situada sobre la vall de l'Om.

En l'actualitat, el conjunt està destinat a hostal rural, casa de colònies i restaurant.