Guarda-rodes/Guardacantons
Granollers

Carrer Príncep de Viana. Carrer Anselm Clavé, 74
    A la zona d'eixample de Granollers

Estructural
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de tres cilindres de pedra (gres o calcària) que estan col·locats en tres cantonades d'edificis del carrer Príncep de Viana, amb una funció de guarda-rodes o guardacantons. Concretament, són tres pedres que es troben a la part baixa de les cantonades d'aquest carrer amb la plaça de la Corona, el carrer Guayaquil i el carrer de Barcelona. Aquests elements servien per a evitar el frec de les rodes dels carros que al seu pas colpejaven les cantonades dels edificis. A la part alta estan reforçats amb carreus de pedra que formen cantonades arrodonides.

Aquests guarda-rodes es troben prop de la plaça de la Corona, a la zona de l'eixample. L’eixample de Granollers es va configurar sobretot a la segona meitat del segle XIX. La carretera va substituir l'antic Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim.

Pel que fa a aquests edificis en particular, segons dades del cadastre (no sempre del tot fiable) el del carrer Barcelona hauria estat construït el 1851, i el del carrer Guayaquil el 1920. Per tant, els guarda-rodes podien haver estat col·locats entre mitjans de segle XIX i començament del XX.