Goigs de Sant Gil
Rupit i Pruit

A la capella de Sant Gil

Música i dansa
    XXI
    Gil Francesc i Pilar Coll
    Adriana Geladó Prat

"GOIGS AL GLORIÓS ABAT SANT GIL, venerat en la seva capella del casal de Comajoan sota els cingles d'Aiats al Collsacabra (Osona), parròquia de Pruit, bisbat de Vic:

Patró de pastors i ramats, / que doneu als romeus asil, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil.

A la noble Grècia nascut, / repartida vostra riquesa, / emprenent camí feixuc / fins a la vall muntanyesa. / Queden tots meravellats / de penitent tan humil, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil.

En bauma d'aquella boscúria / féreu imatge molt galant, / que tothom coneix per Núria, / dels Pirineus bell diamant. / Queden tots embolcallats / de Senyora tant gentil, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil.

La cérvola us alletava / procurant vostre aliment, / la Pastora sustentava / la fe del seu servent. / Amb tants grans advocats / guardeu-nos del món vil, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil.

L'olla per alimentar el cos / i la campana que convoca, / tots a compartir un mos / en vostra còncava roca. / Per la verge som sadollats / amb gràcies fins a mil, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil.

La masia de Comajoan / us volgué per patró / i una capella us faran / per demanar-vos protecció. / Els hereus són batejats / amb el bell nom de Gil, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil.

En aquesta bella natura / protegiu tot el bestiar, / assaoneu just la pastura / per poder-los alimentar. / Per Dona Cabrera guardats / amb un cor ben juvenil, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil.

Aquí sota els cingles d'Aiats / us aclamem amb veu febril, / acudim ben esperançats, / gloriós abat Sant Gil".

Les imatges han estat extretes de l'espai web Algunsgoigs.

Gil Francesc és l'autor del text, mentre que la música fou composta per la Pilar Coll l'any 2015.