Goig en honor a la Mare de Déu de Montanyans
Castellet i la Gornal

Església Santa Maria de Montanyans

Música i dansa
    XVII-XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

El goig és en honor la Mare de Déu de Montanyans que es venerava a l’ermita de la Mare de Déu de Muntanyans. La lletra s’inicia: “Puig obreu prodigis tants quan us veieu reclamada: Sigueu-nos sempre advocada Princesa de Montanyans”.

El goig més antic relacionat amb la Mare de Déu de Montanyans data del segle XVII- inicis s, XVIII segons un llibre de relats escrits pel faré Camós entre els anys 1651 i 1653 i publicat el 1657, amb noves edicions l’any  1772 i l’any 1949.Aquests goig no tenen música pròpia, es canten amb la tonada tradicional i popular que mossèn Maideu va transcriure en l’edifici de Ricard Vives l’any 1971.

Els goigs d'un mateix Sant o Verge corresponen a una reedició del goig original, però amb variants en les sanefa que l'envolta, en els ornaments laterals o el la figura religiosa però mai en la lletra.