Forn de pa de cal Forner
Dosrius

Carrer de Pau Casals, 17 - Dosrius
    A l'extrem de migdia del casc antic de Dosrius, dins de l'obrador de l'establiment

Adriana Geladó Prat

Forn de pa format per una volta rebaixada bastida en maons i amb un llit de rajoles de gres, lligades amb argila rubefactada. Recorre el perímetre de la cambra una estreta galeria d'arc rebaixat bastida en maons, utilitzada per cremar-hi la llenya. D'aquesta manera, l'escalfor es reparteix per tota la superficíe del forn i la cendra cau en un altre receptacle inferior, que s'ha d'anar buidant. Aquest tipus de forn es coneix com a forn d'escopeta. Exteriorment, el forn resta amagat darrera una paret bastida en maons en la que hi ha dues obertures rectangulars tancades amb portelles de ferro. La central dóna accés a la cambra i, al seu costat, hi ha un petit recipient per posar-hi aigua i així controlar l'humitat necessària per daurar el pa. L'altra obertura dóna accés a la cambra de combustió i, sota d'ella, una altra de més petita per la cendra. A la banda dreta de la paret hi ha el sistema utilitzat per regular l'aire i el piròmetre per controlar la temperatura. Damunt de les dues obertures principals hi ha dues campanes d'extracció d'aire.

Aquest forn era d'en Josep Serra i va estar en funcionament fins a mitjans dels anys 60 del segle XX. En l'actualitat, des de finals de l'any 2017, el forn torna a produïr pa donat que l'establiment ha estat reobert.

ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1988). "Dosrius al primer terç de segle (1900-1933)". El Comú, núm. 2, p. 16. ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1995). Una ullada al passat: història gràfica de Dosrius, Canyamars i el Far (1900-1975). [Dosrius]: Ajuntament de Dosrius, p. 86.