Forn de ginebró del Serrat
Gaià

Sector central del terme de Gaià
    Ctra. BV-4401 (de Navàs a Prats de Ll.), al km. 2,1 camí direcció nord 600 m

Jordi Piñero Subirana

Forn de ginebra o ginebró emplaçat prop de les cases del Serrat; concretament, uns 100 m a l'est, en una petita esplanada. De forns de ginebró n'hi ha de diferents tipus; en aquest cas es tracta d'un forn fet sobre una roca plana a terra, semblant a una llosa. A la superfície de la pedra s'hi ha rebaixat un canaló de forma circular que feia decantar el líquid cap a un altre canaló fora de la pedra. Al seu damunt s'hi apilonaven les branques de ginebró i les teies per cremar, que eren sostingudes dins d'un bidó que es col·locava invertit, de manera que actuava com una mena de forn. L'oli que destil·lava el ginebró baixava pels canalons i s'escolava fora de la pedra, on hi devia haver una altra conducció per fer anar el líquid fins a un recipient que estava situat a una certa distància. De no ser així, l'oli s'hauria inflamat.
    En el canaló circular s'hi observa una reparació feta ja amb ciment, i és que aquest forn encara s'utilitzava a la dècada de 1960. Concretament, Teresa Taulats (del Serrat) encara l'havia fet servir seguint les instruccions de la seva àvia, la "Teresona". Més recentment, el grup "Reviu Gaià" l'ha utilitzat alguna vegada per fer-hi oli en alguna de les anomenades excursions teatralitzades. L'oli de ginebró era apropiat sobretot per al bestiar, contra les paparres i per altres malures, però també amb persones per guarir dels cops o les inflamacions.

ESTRUCH, Maria; FONT, Montse i altres (2016). "Economia", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 134-135.