Forn de can Duro
Pallejà

Carretera de Fontpineda, a l'altura del bosc dels Ermotets i a prop del barranc.
    Emplaçament
    Zona dels Ermotets. Passada la primera gran corba de la carretera de Fontpineda, a 1 km aproximadament del seu inici, cal deixar el cotxe i anar a peu cap al nord-est.
    179

41.426792178814
    1.9852384501811
    415209
    4586633
    08157 - 53
    XVII-XIX
    Presenta guixades i graffitis.
    Codi 367 de la wikipedra
    08156A011000070000FX
    Ainhoa Pancorbo Picó

Forn de calç de grans dimensions construït directament a l'estrat calcari d'una zona de Pallejà anomenada els Ermotets, a prop d'una finca o edificació anomenada Cal Duro, ara completament enrunada. Conserva en bon estat la cambra de combustió, una cavitat oberta de 5-6 m de diàmetre per 5-6 m de fondària. Presenta un accés acabat amb un arc rebaixat. Un grup de gent gran del poble el van netejar de vegetació fa uns anys; ara, hi tornen a créixer els esbarzers.

A prop, hi ha l'era, on sembla que hi deixaven refredar la calç abans de carregar-los per endur-se'ls; encara hi ha els terrossos de calç i els "calcinots". Sembla que era un tipus de forn "discontinu" de la finca propera.

(Extret d'Emili Santiago, codi 367 de la wikipedra)

Existeix documentació que ja des del s. XVII ens parla de l'existència de forns de guix i calç al municipi. Segons es diu, les pedres de calç viva (òxid de calci), eren portades directament amb carros des dels forns a Molins de Rei a les darreries del s. XIX, ja construït el ferrocarril, per transportar-les a Barcelona. Hi treballaven una quarantena de carros i a Pallejà mateix funcionaven quatre forns.

- Pal·laliana. Butlletí del Museu Municipal de Pallejà (2017) núm. 18, segona època. Pallejà, desembre de 2017.