Forn de calç del Fondo de la Carçosa
Castellet i la Gornal

Puig de l’Àliga. Est de Castellet
    Emplaçament
    BV-2115 Km 7,2 direcció Castellet. A la zona boscosa de la dreta. Seguir fins a la zona del Puig de l’Àliga
    192

41.26409
    1.67046
    388630
    4568927
    08058 - 339
    Enderrocat i cobert de vegetació
    08057A012000010000YY
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Forn de calç situat a la zona boscosa de sota el Puig de l’Àliga. L’estructura del forn es troba excavada en el terreny natural amb la part superior reforçada per un mur de pedra irregular. Presenta un diàmetre interior de 3,90 m i una alçada visible de 1,50 m.

Informació i imatges extretes de Josep Miret de la wikipedra.

A mitjan segle XVIII comencen a construir-se els forns de calç, construccions que permetien extreure la calç de les roques calcàries que s’obtenien de les canteres de l’entorn. En molts casos, per una part de la població l’obtenció de la calç era una ocupació complementària a l’activitat econòmica principal. El procés d’obtenció de la calç era llarg ja que podia durar entre un mes i mes i mig. La pedra s’arrencava de l’entorn i es col·locava a l’interior del forn de forma circular, posant la mida més gran a la part inferior i la més petita a la part superior. Un cop s’iniciava la cocció aquesta no es podia parar fins a finalitzar el procés de cocció de la pedra en calç viva. La temperatura que s’assolia pel procés era d’entre 800 ºC i 1000 ºC.