Forn de calç del Bosc Negre
Castellet i la Gornal

Els Alzinots. Nord de Trencaroques
    Des de Cal Candi agafar el primer camí a la dreta i seguir fins els boscos de l’Alzinots

Cobert de vegetació i part enderrocada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Forn de calç situat a la zona boscosa de l’Arzinot, al nord del Turó de la Picarola. L’estructura del forn es troba excavada en el terreny natural amb la part superior reforçada per un mur de pedra irregular. Prop del forn es troba una zona d’on extreien la pedra per fer-ne la calç al forn.

A mitjan segle XVIII comencen a construir-se els forns de calç, construccions que permetien extreure la calç de les roques calcàries que s’obtenien de les canteres de l’entorn. En molts casos, per una part de la població l’obtenció de la calç era una ocupació complementària a l’activitat econòmica principal. El procés d’obtenció de la calç era llarg ja que podia durar entre un mes i mes i mig. La pedra s’arrencava de l’entorn i es col·locava a l’interior del forn de forma circular, posant la mida més gran a la part inferior i la més petita a la part superior. Un cop s’iniciava la cocció aquesta no es podia parar fins a finalitzar el procés de cocció de la pedra en calç viva. La temperatura que s’assolia pel procés era d’entre 800 ºC i 1000 ºC.