Font Gentil
Matadepera

Canal de l’Obaga del Trull
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

L’ermità de la Balma del Bord la manté en perfecte estat i d’allí obté l’aigua de boca.
    Jordi Montlló Bolart

La Font Gentil està situada en una raconada, tot just després on s’annexionen la Canal de l’Obaga del Trull i la Canal de Santa Agnès, en un lloc feréstec, dessota els contraforts del Turó dels Cabrits. Es localitza relativament a prop de la Balma del Bord, a l’altre vessant de la canal, que cal travessar per un punt força planer. El corriol transcorre per una obaga, d’alzines, amb un sotabosc espès. La font està situada al final d’aquest, en una raconada, dessota un avellaner que dissimula la gran paret de conglomerat recoberta de briòfits, falgueres i heura.. Una piqueta feta de pedra collada amb morter de calç permet retenir l’aigua transparent que brolla de la surgència. En dies de pluja, la pica s’omple i sobreseeix cap al torrent.

L’ermità de la Balma del Bord, manté la font i l’accés net. Es recomana mantindré l’indret net de deixalles i sobretot no netejar cap estri dins de la pica ni emprar l’aigua si no és estrictament necessària.

La font Gentil no sempre ha rebut aquest nom. Joan Lleixà provinent d’una família de boscaters dels voltants de Tortosa que a principis de segle XX van marxar de Tivenys, un poble del Baix Ebre, amb una gran tradició de fer carbó vegetal, cap a Sant Llorenç del Munt i el Montseny per a treballar de carboners, explica que antigament rebia el nom de Font de l’Alba.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.