Font del gorg Negre
Olost

Sector sud-est del terme municipal
    A 1250 metres de la carretera BV-4405, punt quilomètric 0'050.

Supera els límits tolerables de nitrats.
    Ajuntament d'Olost. Plaça Major, 1. 08516. Olost.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font del gorg Negre està ubicada en la petita esplanada amb plataners que s'estén a l'est del gorg Negre, en el curs del torrent del molí de Sallent.
    S'accedeix a la font des de la pista forestal que comunica el nucli urbà d'Olost amb les masies de Comalrena i la Rovira. Seguint aquesta pista s'arriba al punt en què la pista passa per sobre un pont just sobre el gorg Negre. Deixant en aquest punt la pista i vorejant el gorg es troba, enmig d'una petita esplanada, la font del gorg Negre.
    La font està formada per una petita estructura completament arrebossada i coronada amb una coberta de doble vessant de la que només en sobresurt l'extrem. Del centre del mur frontal de l'estructura en sobresurt un brollador envoltat de molsa i vegetació i tapat amb un tap de suro, i a la part esquerre superior hi ha un tub plàstic que actua com a sobreeixidor del dipòsit interior. En el mur hi ha la data gravada de 1992. Envolta la font una petita esplanada herbada que davalla fins als peus del gorg Negre.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2002, 2004, 2005 i 2006, la font del gorg Negre presentava un índex de nitrats de 56'50, 82'40, 80'60 i 66'2 mg/l respectivament superant el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut, pel que s'ha de considerar com a no potable.

Era una de les fonts més utilitzades pels veïns de la zona.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.