Font de les Costes
Olost

Sector nord-oest del terme municipal
    A 1100 metres per pista forestal i camí de bosc de la carretera BP-4653, punt quilomètric 4'350

El desús i l'accés del bestiar a la font provoquen un deteriorament progressiu.
    Ajuntament d'Olost. Plaça Major, 1. 08516. Olost.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de les Costes està situada en una vessant pronunciada al sud-est del nucli urbà de Santa Creu de Jutglar, en un punt elevat dins la vall de la riera Lluçanès.
    S'accedeix a la font a través de la pista que comunica el nucli de Santa Creu de Jutglar amb les masies de Reixagó i Rexach. S'ha d'abandonar aquesta pista a mitja vessant, quan encara no ha començat el descens pronunciat i agafar un corriol, molt perdut, per on abans transitaven a peu els veïns de la zona. Seguint aquest corriol s'arriba a la font, situada sota un petit cingle.
    La font està formada per un mur de maçoneria de pedra parcialment arrebossat i amb la data de "23-8-80" inscrita, adossat a un cingle rocós. Del mur en sobresurt una aixeta totalment coberta de vegetació. Just a la dreta hi ha una pica monolítica de forma cúbica amb un sobreeixidor just a sobre, també de pedra treballada. Davant la font hi ha grans rocs dispersos que antigament formaven bancs en la petita esplanada que hi ha davant la font, actualment molt malmesa per l'accés continuat del bestiar a la font.
    La font queda envoltada per un bosc de pins amb el sotabosc de boixos, en un racó humit i ombrívol delimitat per una paret de roca natural.