Font de la Sala
Rupit i Pruit

Riera de Rupit - Era de la Guilla - Rupit
    Emplaçament
    A la riba nord-est de la riera, al costat del pont de la Sala, dins de la finca de la masia del mateix nom

42.02821
    2.4586
    455182
    4653050
    08901 - 256
    1692
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada a l'interior d'un canal obrat que la connecta amb la riera de Rupit. Està formada per un mur bastit en pedra situat en un dels marges del canal. Consta d'una portella rectangular tancada, sota de la qual s'ubica el broc per on raja l'aigua, que també és de metall. La portella està emmarcada amb carreus de pedra i presenta una gran llinda de pedra plana gravada amb la següent inscripció: "IOANNES SALA PR ET CANONICUS SEDIS VICI ME FECIT". A la part superior de la inscripció hi ha gravat l'any 1692 i una creu grega central.

BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 105-106.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 96-99.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 387, 500.