Font de la Garsa
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 1800 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 8'750

Normes Subsidiàries de Planejament de Lluçà, 2001
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Garsa està situada en un punt enclotat a l'oest del pantà de Santa Eulàlia de Puig-oriol i al sud de can Vinyes
    S'accedeix a la font per la pista forestal que comunica la zona del pantà amb la masia de can Vinyes. Seguint aquesta pista i poc després de deixar enrere el trencant que condueix a la urbanització Llocsà, s'ha d'abandonar i seguir uns metres a peu fins al rec de la font de la Garsa, al costat del qual es troba la font.
    La font està formada per un dipòsit d'obra arrebossat que conté dos tubs plàstics, un a la part inferior, el brollador, i un a la part superior, el sobreeixidor. Sobre el dipòsit hi ha un got ceràmic amb la inscripció "Font de la Garsa". L'espai que envolta la font és molt ombrívol i es troba ocupat per boixos i blocs de roca coberts de molsa. Al costat de la font hi ha dos petits bancs bastits amb lloses.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant l'hivern de l'any 2002, la font de la Garsa presentava un índex de nitrats de 3'70 mg/l per la qual cosa s'havia de considerar com una font potable, ja que es trobava per sota el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2002.