Fons documental de Pujalt a l'Arxiu Comarcal d'Igualada
Pujalt

Plaça de la Creu, 18. 08700 Igualada

XVII-XX
    Ajuntament de Pujalt. Pl. de Sant Andreu, 5 08282 Pujalt
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

L'Arxiu Comarcal de l'Anoia disposa d'un fons amb 1470 documents relacionats amb Pujalt, que ocupen una superfície de 19,5m linials, compresos entre els anys 1850 i 1992. La totalitat de la documentació prové de l'Arxiu Municipal de Pujalt, el qual es traslladà a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia l'any 1992.
    El fons documental està dividit en 14 seccions que descrivim a continuació: Administració General (304 documents entre els anys 1850 i 1992) ; Hisenda (733 documents entre els anys 1850 i 1992) ; Proveïments (17 documents entre els anys 1911 i 1984); Beneficiència i assistència social (38 documents entre els anys 1911 i 1984); Sanitat (6 documents entre els anys 1940 i 1990); Obres i urbanisme (66 documents entre els anys 1855 i 1989) ; Seguretat pública (7 documents entre els anys 1933 i 1989); Serveis militars (51 documents entre els anys 1856 i 1989); Població (97 documents entre els anys 1857 i 1984); Eleccions (64 documents entre els anys 1851 i 1991); Instrucció pública (24 documents entre els anys 1868 i 1971); Cultura (3 documents entre els anys 1946 i 1990) ; Serveis agropecuaris (51 documents entre els anys 1879 i 1985); Col·leccions factícies (9 documents de l'any 1927).
    Per altra banda, l'Arxiu Comarcal de l'Anoia també disposa de 5 documents provinents de l'Arxiu Parroquial de Santa Maria de Pujalt, corresponents a plets judicials, que abracen una cronologia entre els anys 1633 i 1850, essent més antic un plet entre Josep Botines de Pujalt contra Felip Cortes.

L'Arxiu Comarcal de l'Anoia es va crear l'any 1982 després de signar un conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament d'Igualada, i es va inaugurar l'any 1986 a l'edifici d'estil eclèctic de Cal Maco. Des de l'any 1990 l'arxiu està gestionat pel Consell Comarcal de l'Anoia.
    Ja des del segle XVIII es té informació de l'existència de l'Arxiu Municipal d'Igualada, quan en dues disposicions es nomenen dues persones perquè ordenin l'arxiu. També existeix una reial ordre que sol·licita més protecció a l'arxiu.
    L'any 1883 les dependències de l'arxiu es situen a l'actual edifici consistorial, on romandrà fins al trasllat definitiu a l'actual edifici de la plaça de la Creu.
    Durant aqueta etapa cal destacar la tasca realitzada per Jaume Serra, qui fou el primer arxiver; Gabriel Castellà, que ordenà i classificar els documents solts en lligalls i Procopi Llucià, el qual fundà l'Arxiu Fotogràfic Municipal d'Igualada l'any 1932, recollint així les feines ue es desenvolupaven des de l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada des de l'any 1929.