Fons documental de l'arxiu parroquial d'Olesa de Montserrat
Olesa de Montserrat

Església parroquial de Santa Maria d'Olesa. Plaça Nova, s/n

XIV-XX
    Llei 10/2001 d'arxius i documents
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. C/ d'Armenteres, núm. 35. St. Feliu de Llobregat.
    Jordi Piñero Subirana

Arxiu de la parròquia de Santa Maria d'Olesa, emplaçat en una sala al costat de la sagristia. Es tracta de l'arxiu parroquial més important de l'Arxiprestat de Montserrat i un dels més importants de l'actual bisbat de Sant Feliu de Llobregat, ja que ha conservat de manera molt íntegra la documentació parroquial des dels segles XIV-XVI. Els fons consten dels llibres sagramentals (baptismes, comunions, confirmacions, matrimonis, defuncions...) pràcticament complets des del segle XVI, documents administratius i diversos (privilegis, consuetes, visites pastorals, correspondència, llibres d'economia, fundacions i beneficis, etc), llibres d'administració de l'hospital, col·lecció de factícies (pergamins, goigs, llibres litúrgics, biografies...), fons de corporacions eclesiàstiques (el Roser, Santa Oliva i altres), fons notarials diversos (des del segle XV), així com altra documentació més moderna. Altres documents rellevants que es troben en aquest arxiu són la referència més antiga de la Passió d'olesa (1538) o el testament de santa Paula de Montal, fundadora de les Escolàpies. També es conserva la Biblioteca Boada Bayona, formada per 400 volums de temàtica majoritàriament religiosa i científica d'entre els segles XVI-XIX, amb alguns exemplars especialment rellevants.

La creació d'un arxiu-museu ordenat i ven classificat, tal com es conserva actualment, va ser impulsat per mossèn Esteve Fernández i s'inaugurà el dia de Santa Oliva del 2002. Des d'aleshores la parròquia de Santa Maria compta amb un arxiver propi i ha aconseguit ser capdavantera en la conservació, protecció i difusió del seu fons documental a nivell parroquial. Val a dir que l'Arxiu també porta a terme tasques de difusió i de recerca, organitzant per exemple cicles de conferències o vetllant per la conservació i l'estudi del patrimoni d'Olesa.

ROTA BOADA, Xavier (2006). L'església a Olesa: passat i present. Parròquia de Santa Maria d'Olesa de Montserrat. ROTA BOADA, Xavier (2010). L'Arxiu Parroquial d'Olesa de Montserrat (treball inèdit).